MINE BØGER FRA DANMARK

Fra andre lande | Fra Danmark | Alle mine bøger | Noveller | Bøger på vej

Billedbøger:          

 


HEKSETØSEN 1995

Hvem kan elske den grimme unge
med hugormehår og giftgrøn tunge?
Heksemor gnækker tilfreds i skægget
den hæslige tøs gør hende bevæget.
Skrappe rysterim om heksetøsen.

(billedbog med illustrationer af Dorte Karrebæk)
 

GORM GULDHORN 1997

Gorm Guldhorn er drengens bedste ven,
men hans far synes, geden er fræk og forslugen
og han bytter den bort for en plasticstork.
Nu går Gorm Guldhorn på landevejene
med den gamle kilometermand, indtil den ender i fængsel…

(billedbog med illustrationer af Thomas Balle)

PRINS PURK OG TROLDENE 2000

Prins Purk fra eventyrslottet bliver fanget af troldene i skoven.
Mon ikke Trille Tusindfryd redder ham?

Letlæsningsbog for indskolingen, som også findes i stort format
(billedbog med illustrationer af Bente Bech)

Forlaget Alinea

 

REJSEN TIL KRIBLEKRABLELAND 2001 
   
Kalle er bange for biller og bier,
når han ser dem løber han bort og skriger…
   
Alligevel kommer Kalle ud på en lang og spændende rejse i insekternes verden. Han er pludselig blevet lille bitte og møder de farlige og sjove væsner på sin jagt efter den mystiske luseæder, der kan redde bedstemors rose.
   
(billedbog med illustrationer af Lillian Brøgger)

 

Børnebøger:(9-14 år)

Klik på forsiden for at se mere om bogen.

HJALTES KAMP 2018

Her er starten på en spændende ny vikingeserie:

Vikingedrengens saga 1.

 

Hjaltes Kamp er fortællingen om en vikingedreng, der ikke kan leve op til sin far jarl Trygves forventninger om mod og styrke. Han føler sig som en fiasko. Men han finder hjælp hos sin halvsøster, trælpigen Kuska, og sammen med hende og hendes falk, Lynvinge har de mange spændende og farlige oplevelser.

 

Da venderne angriber deres havn, bliver hans ældre søster Sigrid røvet. Til gengæld lykkes det Hjalte og Kuska at fange venderdrengen Rurik. Jarlen beslutter at Rurik skal være gidsel og udveksles med Sigrid - og det er Hjalte, der bliver sat til at passe på ham. Det giver problemer.

 

Men da Hjalte møder Harald Blåtand og laver et kvad om kongens nye ringborg, der er ved at blive bygget i nærheden, får han en belønning, der giver ham selvtillid.

 

Jeg har fulgt arkæologernes udgravningen af Harald Blåtands nye ringborg ved Køge på nært hold og det har givet mig inspiration til denne serie om vikingerne.

 

Historien oser af vikingetid. Og bagest i bogen er der opskrifter på vikingemad samt forklaring på nogle af de ting eller fænomener, der optræder i fortællingen. Runealfabetet er også med.

Bogen er illustreret af Per O. Jørgensen (illustrator af bl.a. Harry Potter-bøger).
 (9-14 år)

Klik på forsiden for at se mere om bogen.
HJALTE OG KONG BLÅTAND 2019 - Vikingedrengens saga 2

Hjalte og Kong Blåtand er en spændende, selvstændig fortsættelse af historien om vikingedrengen Hjalte. 

Sammen med vennerne trælpigen og fyrstesønnen og jagtfalken Lynvinge, kommer Hjalte på en forrygende rejse rundt i Danmark med Harald Blåtand og Svend Tveskæg. Og Hjalte får lov til at bruge sin hammer og mejsel på Jellingestenen.

 


 
9-14 år)

Himmelborgens hemmeligheder kan købes her.

HIMMELBORGENS HEMMELIGHEDER 2014

Mød gengangerne, der er sluppet løs i det gamle slot.

Under en voldsom storm revner tårnet på Gjorslev. Snart begynder det at spøge, og ulykkerne vælter ned over godset. Revnen danner nemlig passage mellem de levende og de døde.
Godsejerens børn, Anna og Uffe, opsøges pludselig af genfærd fra dramatiske tidsperioder i slottets historie. De forsøger at mane gengangerne i jorden og undervejs kommer de på sporet af dunkle hemmeligheder og gamle skatte.  

Beretningen om Gjorslevs historie og slottets beboere har rod i virkeligheden, men er også tilsat lidt fri fantasi og er baseret på de ti år, forfatteren har boet på Gjorslev slot.

Se meget mere om bogen her og
find spændende opgaver, samt lær mere om de otte tidsperioder i slottets historie, som bogen dækker.


 

(6-12 år)


Klik på skibet for at se mere om historien.
SKIBSVRAGETS HEMMELIGHED 2002
 
Tænke sig at finde en rigtig guldskat. Det er ikke kun i eventyr, den slags sker. I sommeren 1976 fandt en dreng virkelig en guldskat, da han dykkede ved det gamle skibsvrag ud for sine forældres sommerhus i Vejby på Nordsjællands kyst.
  Drengen, som hed Jesper, fandt en guldmønt, da han svømmede hen over stedet. Den ene blev til flere, ja mange – ikke færre end 94 mønter.
  Skatten afleverede han til Nationalmuseet. Museet bad drengen om at holde opdagelsen hemmelig, indtil deres dykkere havde undersøgt stedet. Og indtil dykkerne kom, sad drengen dag og nat på stranden og vogtede skatten.
 
Det er grundideen til bogen ”Skibsvragets hemmelighed”.
Drengen hedder her Klaus, og han finder en guldskat, da han dukker ned ved det gamle skibsvrag. Er det drøm eller virkelighed?
  Og er det en drøm, når han kommer ud at sejle i det gamle skib og bliver kostet rundt med af de rå sømænd? Er det en drøm, når han får mavepine af deres mad med maddiker? Eller når han kæmper mod de barske pirater og græder af sorg over sin dræbte ven? En ting er Klaus sikker på: Pigen med hunden, som han møder på stranden, er helt virkelig.


Tegneren Palle Bregnhøj har tegnet de herlige illustrationer.
Før vi gik i gang med at skrive og tegne, sejlede vi i flere dage med en tro kopi af bogens gamle koggeskib.
 

(4-9 år)
Forlaget Alinea

PRINS PUK PÅ EVENTYRSLOTTET 2000

Kom med til Eventyrslottet, hvor Prins Purk bor og mød hans familie og alle vennerne: Kalle Kok, Professor Patent, Uglen Unikum, Trille Tusindfryd, Duddi Drageunge og alle de livlige små mus.
Vær med i de sjove og spændende historier om troldene fra skoven, om tyven Rapse Rolf, drillenissen Nisse Nok, spøgelset Bølle Bøh, Freja Fræk, Sørøver Søskræk, Vilde Wanda, prinsesse Primadonna, bidronningen og de søde, men farlige elverpiger.
Her er en skattekiste fuld af dejlige eventyr, som børn og deres voksne kan fordybe sig i og snakke sammen om.

Eventyrslottet findes også på CD, med sjove sange af forfatteren og iørefaldende melodier af Povl Kjøller.


En Facebookhilsen fra 25. november 2014:

Kære Charlotte Blay.
Du kender mig ikke, jeg er børnehaveklasseleder på Endrupskolen i Fredensborg. Jeg skriver for at takke dig for "Prins purk på eventyrslottet", som jeg igen i år læser op for min børnehaveklasse. Jeg har læst den hvert år siden den udkom og den er fantastisk. Børnene elsker bogen, og jeg elsker at læse den højt. Børnene er dybt fascinerede af Prins Purk og hele hans verden, bogen rammer lige plet. Jeg tænker på dig hvert år når jeg læser bogen og tænker, at jeg er heldig, at jeg får lov at læse den, har det lidt som når det regner på præsten, drypper det på degnen.
Hilsen Kirsten

 


(6-10 år)
REGNBUEBILEN 1998

Da den sjove hottentot-familie flytter ind på vejen, bliver der skæg og ballade.
Røde Rikke falder ned fra et træ og får et guldben med blomster og to kærester.
Søren Brille-slanges vildeste drøm om at bygge en super-duper æble-kassebil går i opfyldelse. Frøken Sibylles hund, Vimse, er ved at drukne og skifter farve fra hvid til sort.
Og meget mere.

Hottentot-familien er hentet direkte hjem fra Ghana i Afrika, hvor ”Rumpedans og Kalabasser” foregår.


(4-10 år)
 HOT-DOG 
(1979 - nyudgivet 1998 med tegninger af Ursula Seeberg)
"…Men den lange hund med den forrevne snude og de flossede ører sad roligt, som om den havde alverdens tid. Den så ikke ud, som om den hørte til noget menneske.
Den så nærmest ud til at være sin egen.
Men den ventede på Sisse – og ostemaden hver dag efter skoletid…"
Hot-Dog er ikke nogen almindelig hund – tværtimod. Men Sisse holder af den, og en dag kommer Hot-Dog på forsiden af landets aviser…

Der er fire bøger i serien om HOT-DOG.
De andre er: HOT-DOG I ILDEN, HOT-DOG PÅ PLETTEN og HOT-DOG I KLEMME.

Hot-Dog kan købes her.

Hentet fra Forfatterweb. DBC.:
Hundebøger

Hot-Dog er "lang som en midgårdsorm og med en hale som en flagstang i stormvejr" og så varmer den Sisses fødder, når den sover i fodenden af hendes seng. "Sisse vidste at Hot-Dog var det bedste, hun nogensinde havde haft. Og hun havde haft masser af ting. Næsten alt hvad man kunne købe for penge".

Sisses forældre har meget travlt med at tjene penge og Sisse er overladt til sig selv. Men så kommer Hot-Dog ind i hendes liv. Hun får lov til at beholde den, selvom dens yndlingsbeskæftigelse er at grave i tulipanbedet, så Sisses far får et hysterisk anfald.

Hot-Dog elsker også at jage katte, den elsker ildebrande og den elsker hele nabolagets hunhunde. Resultat: en dag står der på trappen en kasse med 4 hundehvalpe! Den opfindsomme Sisse får hvalpene anbragt på det lokale plejehjem til glæde for de gamle og Hot-Dog kommer til slut i avisen.

En festlig serie om den særprægede gravhund, der vender op og ned på den velordnede familie - faktisk minder Hot-Dog meget om en hund, som Charlotte Blays familie engang havde ...
 


(4-10 år)
HOT-DOG I ILDEN 
(1981 - nyudgivet 2000 med tegninger af Ursula Seeberg)

".... Nu så Sisse den også.
I den forreste brandbil.
Den lange hund sad inde mellem brandmændene, som om det var den naturligste sag af verden ..."

Hot-Dog er helt sin egen - hvadenten den bliver kaldt pølse med kommodeben eller en misfarvet bændelorm med flapører.

I denne selvstændige fortsættelse af Hot-Dog, kommer Hot-Dog for alvor i ilden, og det kan man faktisk få en medalje for.


(8-12 år)
HOP-HANS 1982

- I kan ikke bare lade ham dø! skreg Hanky anklagende.
- Hør engang, Hanky. Lisbeth satte sig på hug foran ham. – Sådan et ungt føl skal have mad hver anden time. Det har vi simpelt hen ikke tid eller overskud til her på gården.
- Jeg vil! Jeg kan! Hanky rejste sig op. Stod med fast knyttede hænder ved siden af føllet. Kiggede trodsigt de andre i ansigtet.
- Det kan han ikke, kom det fra Sigge. – Har I nogen sinde set ham lave noget ordentligt?
  
Der er tre bøger i serien om HOP-HANS
De andre er: HVEM HAR HOP-HANS og HEP PÅ HOP-HANS.

Hep på Hop-Hans kan købes her.

Fra Forfatterweb:
Hestebøger

De tre bøger om Hop-Hans har, foruden ponyen Hop-Hans, københavnerdrengen Hanky som hovedperson. Bøgerne skildrer drengens nye liv på en gård på landet, hvor han kommer i familiepleje, fordi moren er i fængsel.

I starten har han svært ved at affinde sig med de fremmede lugte, de store dyr - og pligterne, men da han får ansvaret for det nyfødte føl Hop-Hans, ændres det og han kommer med ind i familiefællesskabet, især bedstefaren har forståelse for Hanky. Hanky oplever mange ting med Hop-Hans: bl.a. bliver den solgt, så han må tjene penge en hel sommer for at få råd til at købe den tilbage.

Så er du hestegal, venter der dig her en god læseoplevelse, hvor du kan leve med i pasning, tilridning og træning af Hop-Hans.

----

Læs også bøgerne om de islandske heste. Ildhesten, Spøgelseshesten og Vildhesten.

 

Charlotte Blays tre døtre har haft flere ponyer og heste. Selv rider hun stadigvæk en hel del på islænderheste.


(9-13 år)
SYLVESTER STÅLTAND 1989

Her får du noget at vide om hvordan det er at være i en andens sko.
Du får også opskriften på hvordan en kedelig dreng kan forvandle sig til en helt hvis han får hjælp af:
En farvet pige på rulleskøjter.
En brilleabe med kyssemund.
En krigshærget kat.
Filmhelten Sylvester Stallone.
En sær gammel kone
og en gemen tyv.

Hentet fra Forfatterweb. DBC.:

Er du en "Hans" eller en "Sylvester"?

"- i stedet stak han i et bredt undskyldende grin, der nær havde fået hans mor til at besvime i flere afdelinger.
- Jamen Hansemand, hvor er din TAND, stønnede hun.
- I posen mor, skyndte han sig at sige. Jeg har den lige her i plasticposen. Han gav sig til at rode energisk i posen efter tandstumpen.
Tedamerne stirrede målløse på ham, og hans mor vred hænderne og sagde henvendt til den nye vejdame:
- Ja, det er altså min yngste søn Hans, han er lige fyldt 13 ...
- Jeg hedder altså Sylvester, rettede han venligt."

Hans´ nye kondisko blev hugget i svømmeren, fortanden knækkede da han stødte ind i Melissa på rulleskøjter, han er for tyk, han har stuearrest i 2 dage - heldigvis er der jo Stallone oppe på plakaten. Han er altid klar med et godt råd og der er jo også katten med det krigshærgede sorte fjæs og det halve øre og den sære gamle kone.

Melissa forvandler Hans i det babyblå konditøj og med det kommunefarvede hår til en dreng, der tør gå i skriggrøn kondidragt, shocking-pink jakke og stjernesko og med en ståltand i overmunden. Mobningen er overstået og Sylvester ender med at tro lidt mere på sig selv.

En sjov bog med sjove tegninger.
 (4-10 år)

HYLDEHYTTEN 1970

Hyldehytten er min debutbog, som jeg skrev i tæt samarbejde med min egen børneflok og min tidligere mand, tegneren Peter Blay.
Dengang boede vi i Ramløse ved Arresøen.

Børnene i Hyldehytten lever i en fredelig verden, hvor små ting bliver til oplevelser - ikke mindst da Kalle Krudtkarl dukker op af søen med en flok får og deler eventyret med dem.

Politiken skrev:
Skildringen er båret af hygge, ro og glæde, der peger hen på de gode gamle dage, som fortæller om børn, der har en tilværelse, der ikke er de fleste beskåret. Jeg tror at mange børn fra omkring fem-seks år vil elske at få læst højt af bogen eller selv læse den.
K.B.C
 

Voksenbøger:


Lebensborn.
Et barn til Hitler
kan købes her
LEBENSBORN. Et barn til Hitler

Willi er på flugt. På flugt fra Den Røde Hær, fra flygtningetilværelsen i DDR, på flugt fra sin biologiske mor og fra de forfærdende årsager til hans eksistens.
Willi udspringer direkte af nazisternes umenneskelige ideologi om racehygiejne, og som for mange andre tyskere hviler Hitler-regimets tunge skygge over ham hele hans liv.
For Willi er skyggen bare mere konkret end for de fleste. Han er nemlig Lebensborn-barn – et resultat af Hitlers vanvittige drøm om at skabe en ren arisk race.

Spørgsmålet om hans ophav dukker konstant op igennem hans omtumlede liv, der bringer ham fra Østpreussen under russernes fremrykning mod Berlin, over DDR’s kollektivisering og flugten til Vesttyskland og til sidst til Paradisgården og kærligheden i Danmark. Da muren falder, og Willi som familiefar bliver ramt af en tragedie, forsøger han for alvor at forsone sig med sig selv.

Lebensborn er en historisk roman om at være undfanget af ondskab, men at ville det gode. Og så er den baseret på en sand historie.

Blå By kan købes her.

BLÅ BY 1997

Menneskene i den BLÅ BY drømmer. Om et bedre liv, om kærligheden, om at finde den rette hylde, om at være sig selv eller om at finde tilbage til rødderne i en helt anden by, i et andet land, i en anden tid.

Mens politistyrken sætter alle sejl og sirener til for at finde ophavsmændene til nogle mystiske gummitrolde fyldt med narkotika, som har det med at dukke op de mest usandsynlige steder, sætter en violinspiller fra Jylland alle strenge til for at finde sin forsvundne barndomskæreste i storstaden. På forunderlig vis kommer han til at spille nogle af de skæbner sammen, som vi møder i romanen: bl.a. byretsdommeren, posedamen, bibliotekaren, luderen, trommemesteren, damefrisøren og den feterede nøgenskulptør.

BLÅ BY er en poetisk roman om København og dens sammensatte galleri af eksistenser. Frejdig, men også barsk.

Anmeldelse:

En poetisk roman om København og dens sammensatte galleri af eksistenser. Menneskene i den blå by drømmer. Om et bedre liv, om kærligheden, om at finde den rette hylde, om at være sig selv eller om at finde tilbage til rødderne i en helt anden by, i et andet land, i en anden tid. - Mens politistyrken sætter alle sejl og sirener til for at finde ophavsmændene til nogle mystiske gummitrolde fyldt med narkotika, som har det med at dukke op de mest usandsynlige steder, sætter en violinspiller fra Jylland alle strenge til for at finde sin forsvundne barndomskæreste i storstaden. På forunderlig vis kommer han til at spille nogle af de skæbner sammen, som vi møder i romanen: bl.a. byretsdommeren, posedamen, bibliotekaren, luderen, trommemesteren, damefrisøren og den feterede nøgenskulptør... 'Charlotte Blays København har lige præcis den blanding af romantik og fandenivoldskhed, der hører til en god underholdningsroman. Uden hun af den grund mister det strejf af alvor og socialt bid, der hører til at skildre samfundets svageste. Blå By handler om København lige nu, og den fortjener at blive læst i skæret fra mange andre natlamper end min.'

 Susanne Bjertrup, Politiken.

Blå by af Charlotte Blay
Anbefalet af bibliotekar Birgitte Tindbæk, Gentofte Bibliotekerne

Den blå by er København; det er storbyen med mange og mangeartede eksistenser, og det er en meget genkendelig by med masser af lokalkolorit, gadenavne, caféer, tidstyper.
 
Blå som poesiens blå blomst, uheldsvanger blå i skæret fra udrykningskøretøjernes blå blink og blå lyd, når de jager narko og henter voldsofre, blå af flakkende neonlys og fjernsynsskærme, blå som skumringstimen, som vemod!
 
Der er skønhed og poesi i det store byrum, men også forfald og duer og rotter, der ætser og inficerer byen.
 
Og så er der mangfoldigheden, alle de snørklede livsforløb, sådan en by er fuld af, og som vi på fængende kalejdoskopisk vis får lov at følge, ihvertfald 22 af dem, med landmanden og spillemanden Jens Jørgen som en slags gennemgående figur, han der kan den kunst at spille, så tiden går i stå, og kvinderne bli’r bløde om hjertet.
 
Vi kommer vidt omkring, geografisk fra strandvejsvillaen til pornobutikken på Vesterbro, der er centrum i en omfattende narkokriminalitet. Vi bevæger os meget rundt i byens centrum og kommer også ud på Christiania; vi møder højesteretsdommeren og bibliotekaren, en aidssyg frisør, luderen, grønlænderen, gymnasieeleven, en blind kunstner, en afrikansk trommemester, posedamen, der engang ”var noget”, arkitekturprofessoren, der går amok på den sorte terminalkasse på Rådhuspladsen og mange andre.
 
De har alle deres drømme og deres hemmeligheder og deres fortid, som får en fortælling og bliver en del af byens puls.
 
De er vævet ind i hinandens liv i eventyrlige mønstre, men ved det ikke altid selv. For der er en sammenhæng, vi er forbundne, vi hænger på hinanden, men går ensomme rundt uden at se denne sammenhæng.
 
Heri ligger bogens budskab! Og følsomheden og de ”rigtige” drømme findes på Christiania. Ingen tvivl: de meget forkomne menneskeskæbner har Charlotte Blays sympati. Og i skildringen af samfundets svageste får romanen alvor og socialt bid.
 
Det er måske ikke verdenslitteratur, men en meget underholdende, velskrevet, farverig, poetisk, stemningsfuld, varm og kritisk roman om København fra øverst til nederst og lige nu!
 
Dejlig bog! Især for dig, som elsker byen og kan li’ mennesker, atmosfære og en god social tilgang til stoffet.