STATUS PÅ VERDENS NÆSEHORN

 

    

    

Er Otto en dinosaur?

Næsehornet Otto, Brutalis, et hav af tegnfilmsfigurer og denne bogs Rhino vil alle om få år blot være dyr, som man selv i sin vildeste fantasi vil have svært ved at tro på. At de engang har levet på den afrikanske savanne eller i de asiatiske sumpe og regnskove, vil lyde helt vildt.

Næsehorn er en helt særlig dyregruppe, og de har levet på jorden i millioner af år. Det største dyr, der nogensinde har levet på landjorden, er forfader til de nulevende næsehorn, og under sidste istid levede der også næsehorn i Danmark. I dag findes der fem arter af næsehorn i verden. To af dem lever i Afrika, nemlig det sorte næsehorn (også kaldet det spidssnudede) og det hvide næsehorn (også kaldet det bredsnudede).
 

Det er de to arter, som de fleste kender, og som du også lige har læst om i denne bog. I Asien findes der tre arter, pansernæsehornet (også kaldet indisk næsehorn), Java-næsehornet og det lille mærkelige Sumatra-næsehorn, der er let at kende på sin lange, tynde, røde pels.

I dag er der færre end 30.000 næsehorn tilbage i naturen, og fremtiden ser ikke lys ud. Det mest talrige er det hvide næsehorn: Dem lever der 20.000 af i hele Afrika. Det sorte næsehorn er der næsten 5.000 tilbage af, mens det ser meget værre ud for de asiatiske arter med cirka 3.500 panser-næsehorn, under 100 Sumatra-næsehorn og kun cirka 40 Java-næsehorn.

Den største trussel mod de vilde næsehorn er krybskytter, og i de senere år er antallet af næsehornsdrab begået af krybskytter eksploderet. Alene i Sydafrika, hvor dyrene ellers er godt beskyttet af vagter og rangere, er over 1.000 dyr om året blevet skudt af krybskytter.

Næsehornene mister livet på grund af deres horn, som havner på markeder i Sydøstasien, hovedsageligt Kina og Vietnam. I Kina bliver hornene ofte pulveriseret og brugt som naturmedicin. Næsehornshorn består af keratin, der er det samme stof, som vores hår og negle er opbygget af, og selvom om det er videnskabeligt bevist, at stoffet ikke har nogen medicinsk virkning, har det desværre ikke stoppet efterspørgslen efter horn i Kina.

I Vietnam er situationen en anden; der bruges næsehornshorn som statussymbol og rusmiddel. Det har ingen virkning som rusmiddel, men de mange nyrige i Vietnam har et stort behov for at vise, at de har penge, og en af måderne at gøre det på, er ved at købe næsehornshorn som dekoration og rusmiddel.

Over hele verden har næsehorn til alle tider haft en særlig betydning for os mennesker og indgået i vores kulturs sagn og fortællinger, men det er ved at være sidste udkald for de vilde næsehorn. Medmindre det lykkes de mange ildsjæle og organisationer at vende udviklingen, vil disse fantastiske dyr snart forsvinde, og om 20-25 år vil de være væk … og er de væk, kan vi ikke få dem tilbage. Det vil betyde, at for de fremtidige generationer, som sikkert er dine børn og børnebørn, vil beretninger om næsehornet virke lige så uvirkelige og fantasifulde, som dinosaurer er for os nu.
Så for dem kan Otto lige så godt være en Tyrannosaurus rex som et næsehorn.

1. september 2016
Sami Widell
Zoologisk Have København

Hvis du vil vide mere om næsehorn eller støtte nogen af de organisationer, der arbejder på at beskytte dem, er der nogle nyttige links herunder:
www.naesehornizoo.dk
www.zoo.dk
www.wwf.dk
www.savetherhino.org
rhinos.org
killingforprofit.com